Zioła w kuchni

Czy istnieje coś bardziej przyjemnego dla naszych oczu jak widok zielonych ziół? Dodane do dań sprawiają, że ich smak i aromat staje się niepowtarzalny i wspaniały. Ich obecność na kuchennym parapecie nadaje jej wspaniały klimat. Czy zioła w doniczkach ciężko uprawiać? Zdecydowanie nie! Niektóre gatunki ziół w znakomity sposób radzą sobie w domowym środowisku.

Które z ziół możemy uprawiać w doniczkach? I jakie warunki zapewnić im, aby jak najdłużej swym nienagannym dizajnem zdobiły parapet naszej kuchni? Dowiesz się tego, czytając ten artykuł. Serdecznie zapraszamy do lektury!
Zioła w doniczkach – gatunki do uprawy w domu
Bazylia
Nieodzowny detal dań kuchni włoskiej. Doskonały dodatek do pizzy. Bazylia to dość popularne zioło, które bez problemu znajdziemy na półkach sklepowych. W celu prawidłowego wzrostu powinniśmy uprawiać ją w dobrze nasłonecznionym miejscu. Bazylia potrzebuje przez cały czas wilgotnej gleby. Bazylia to roślina jednoroczna, dlatego jej dojrzałe liście trzeba zrywać na bieżąco. Można je wykorzystać od razu do przygotowywanych dań. Smakuje równie smacznie suszona.
Mięta
Znana wszystkim ze względu na swój orzeźwiający smak. Mięta perfekcyjnie sprawdza się jako dodatek do dań słodkich, niemniej jednak także i wytrawnych. Idealna jako dodatek do zimnych napojów oraz drinków. Wraz z cytryną wytwarza na prawdę bardzo dobry duet. Doskonała do sałatek owocowych. A herbata z niej przygotowana znakomicie wpływa na nasz organizm.Do prawidłowego wzrostu mięta wymaga przez cały czas wilgotnego podłoża a także dobrego nasłonecznienia. Mięta należy do ziół wieloletnich, dlatego długo powinna zdobić parapet naszego domu.
Szczypiorek
Szczypiorek doskonale nadaje się do dań jajecznych. Nadaje im wspaniały smak. Szczypiorek pochwalić się może też zastosowaniem dekoracyjnym. Idealnie kontroluje się jako dekoracyjne wykończenie dań. Istnieją dwa sposoby uprawy szczypiorku w doniczce. Można wyhodować go z nasion albo sadząc cebule do ziemni. Szczypiorek do prawidłowego wzrostu potrzebuje dobrego nasłonecznienia oraz regularnego podlewania. Powinno się uważać jednak na to, aby go nie przelać.

Źródło: rukiew wodna.