Jak wyposażyć magazyn gastronomiczny

Nabywając wyposażenie magazynów gastronomicznych, warto pamiętać, by meble cechowała wysoka jakość wykonania. W magazynie przechowuje się wiele ciężkich przedmiotów, więc półki i regały muszą być trwałe. Regały magazynowe, a także regały sklepowe muszą być zrealizowane z materiałów zastosowanych do kontaktu z żywnością.

Nieważne, czy są metalowe, drewniane, czy plastikowe, muszą posiadać bardzo dobry atest dzięki któremu będą mogły stanowić szczegół wyposażenia sklepu spożywczego. W każdym magazynie gastronomicznym muszą znaleźć się także lady chłodnicze do sklepu. Część żywności, która będzie w nim przechowywana musi być trzymana w lodówce, więc powinno się zadbać o to, aby w magazynie także się poszukały. Przy tym w magazynie znajdują się także palety, do przechowywania dużych pojemników a także wagi, na których umieszcza się produkty do zważenia misją testom. Jeżeli już chodzi o sposoby i warunki przechowywania żywności w magazynach, zasady ich przechowywania są z góry zawarte przez sanepid. W zgodzie z wymaganiami sanepidu wszystkie regały i półki, na których zgromadzone są towary spożywcze, powinny być gładkie. Wówczas będzie je można łatwo utrzymać w czystości. Żywność musi być ułożona w specjalnych pojemnikach użytych do kontaktu z żywnością, nieszablonowych opakowaniach i kartonach, w których umieścił je producent. W magazynie powinno się dbać o to, ażeby artykuły spożywcze nie mogły zsunąć się na podłogę i w ten sposób zaprzepaścić. W samym magazynie musi być czysto, a nawet sterylnie. Musi znajdować się w nim dostęp do ciepłej wody. W dodatku w magazynie musi znajdować się dobrze dopasowana umywalka dla pracowników, z której będą mogli korzystać. Właściciel magazynu musi dostarczyć im niezbędne środki ochronne, czyli rękawice oraz zagwarantować dostęp do środków czystości. Magazyn musi być regularnie sprzątany – znajdujące się w nim regały chłodnicze muszą być utrzymane w nienagannej czystości. To samo tyczy się zwykłych regałów i podłóg. W przypadku testom z sanepidu brudny magazyn może zostać zamknięty.

Źródło: wyposażenie dla sklepu spożywczego.