Jak hodować zioła w domu

Aby urozmaicić potrawy organizowane na co dzień w kuchni, warto dodawać do nich świeże zioła, które pochodzą z domowej uprawy. Nie trzeba mieć wielkiego ogrodu, by taką założyć. Znacząca większość z nich można kupić jako doniczkowe i hodować na kuchennym parapecie.

Warto zaopatrywać się w zioła w dobrych sklepach ogrodniczych. Takie sadzonki będą silne, bo są wyhodowane z nasion dobrej jakości i wolne od chorób, o które łatwo na roślinach z marketów. Zioła hodowane w domu na szczęście zazwyczaj nie potrzebują specjalnej pielęgnacji. Dlatego też tak wielu ludzi decyduje się na ziołowe ogrody. Herbata, do zrobienia, której posłużyła mięta w doniczce może smakować dużo lepiej niż ta ze sklepu. Jeżeli chodzi o pielęgnację ziół, powinno się pamiętać o regularnym podlewaniu i nie narażać ich na działanie mocnego słońca. Warto wybrać parapet na oknie skierowanym na wschód lub zachód. Południowe słońce będzie zdecydowanie za mocne dla stonowanych ziół. Większość ziół takich jak majeranek w doniczce podlewa się kilka razy w tygodniu, więc to perfekcyjne rośliny dla zapominalskich. Dużo lepiej, ażeby ich ziemia w nich trochę przeschła, niż gdyby miały być przelane, co mogłoby spowodować zgnicie korzeni roślin. Przelanie jest prawie że tożsamo niedobre, jak zbyt mocne słońce, które może na nieszczęście sparzyć delikatne listki ziół i sprawić, że roślina nie będzie rosła. Zioła wieloletnie należy przesadzać wczesną zimą do świeżej ziemi. Doniczkę trzeba wymieniać w każdej chwili na rozmiar większą, ale nie zbyt dużą. Przed przesadzeniem dobrze jest podciąć roślinę, ażeby pobudzić ją a przy tym do wzrostu. Ziemia, w której rosną zioła jest uniwersalna, to najtańszy rodzaj podłoża. Świeże zioła bardzo dobrze w komponują się w zdrowe sałatki. Do pomidorów będzie pasować bazylia w doniczce. Świeże listki dodają delikatnym pomidorom wyrazistego smaku. Z bazylii można zrobić popularne na całym świecie pesto, które będzie pasowało do makaronu. Bazylia może służyć również do dekoracji wielu dań, przykładowo. zup o konsystencji kremu, najczęściej kremu pomidorowego.

Warto sprawdzić: mięta w doniczce.