Komory szokowego mrożenia służą do schładzania bezpośrednio po obróbce termicznej. Dzięki komorze takie schładzanie następuje bardzo szybko. W zgodzie z tym, co deklarują producenci takich urządzeń, schładzanie towarów następuje w czasie około 90 minut.
Wtedy to można zmodyfikować temperaturę potrawy z 70 do nawet 3 stopni. Jeżeli to konieczne komora może zamrozić danie, by mogłoby dłużej przechowywane. Szacuje się, że po zamrożeniu gotowe dania można przechowywać kilka miesięcy. Ważne jest tylko to, by rozmrozić je dopiero wtedy, gdy będą spożywane. Po rozmrożeniu nie można ich już zamrozić ponownie. Tak jest również w przypadku deserów lodowwych. Dzięki schładzaniu lub mrożeniu szokowemu, produkty nie tracą ani wartości smakowych, czy odżywczych, ani wagi. W trakcie tradycyjnego chłodzenia lub mrożenia wyrobów, które trwa znacznie dłużej, bo około 6 godzin ubytek wagi sięga może wynosić dosłownie do 10%. Wszystko przez proces parowania, który przy tym zachodzi. Komory szokowego mrożenia wykorzystywane są w firmach, które zajmują się przetwarzaniem żywności i produkcją gotowych dań. Dzięki temu, że proces schładzania w komorze szokowej jest tak szybko, można każdego dnia wytwarzać sporą ilość produktów. Zyskuje się również prócz tego miejsce, ponieważ każda partia żywności musi być schładzana maksymalnie przez 90 minut a potem już może trafić na magazyn. W ten sposób przygotowywane są produkty garmażeryjne, które sprzedaje się w postaci mrożonej, przykładowo. krokiety, pierogi. Komory szokowego mrożenia to urządzenia efektowne technologicznie. Dzięki nowoczesnej turnosprężarce, którą wykorzystują, są wysoce energooszczędne. Należy ponadto pamiętać, że taka komora powinna być w odpowiedni sposób traktowana. Drzwi do komory powinny być w każdej chwili zamknięte. Można je otwierać jedynie na czas przenoszenia do niej towarów, które mają być schładzane. Jeżeli już drzwi komory będą otwarte, ciepłe powietrze będzie się do niej co więcej dostawać. To spowoduje większe zużycie energii przez komorę szokowego mrożenia.
Polecam: komory szokowego mrożenia.