Kategorie
Inne

Mrożenie szokowe

Nie da się ukryć, że cały przemysł i branża gastronomiczna jest w obecnych czasach bardzo mocno rozwinięta. Dzięki temu powstaje w wielu miejscach globalnie wiele restauracji i mamy nieograniczony dostęp do jedzenia w sklepach i marketach. Jeszcze jakiś czas temu w pewnym sensie kłopotem mogło być przechowywanie większej ilości jedzenia.

Jednakże dzisiaj już takiego problemu nie ma, bo coraz częściej używa się mrożenie szokowe. Najczęściej służą do tego komory szokowego mrożenia. Bez wątpienia wykorzystywane są w tym celu specjalne maszyny, które takie mrożenie umożliwiają. Muszą one koniecznie spełniać wszystkie wymogi sanitarne. Właśnie z tego względu, o ile ktoś planuje zakup takiego urządzenia to zdecydowanie lepiej unikać tych najtańszych, bo na nieszczęście wówczas może okazać się, że nie spełniają one wszystkich wymogów. Czym to grozi? W razie kontroli będziemy narażeni na płacenie wysokich kar, a tego prawdopodobnie każdy z nas chciałby uniknąć. W dodatku przy zakupie takich maszyn warto zwracać uwagę na to, ażeby były one energooszczędne. Dzięki temu w zasadzie na każdym etapie mrożenia, niezależnie od temperatury nie będą pobierały na prawdę dużo prądu co ma znaczenie, jeśli chodzi o prowadzenie danej działalności. Warto mieć świadomość tego o tym, że poprzez wręcz niesamowicie szybkie zamrażanie jedzenie zachowuje swój smak, zapach czy aromat. Przy klasycznym zamrażaniu wyroby na prawdę często tracą własne właściwości, a wręcz ulegają uszkodzeniom mechanicznym. Korzystając z przedtem wspomnianych komór zamrażania szokowego w zasadzie nigdy nie dojdzie do takiej sytuacji, że na zamrażanym jedzeniu powstaną jakieś kryształki lodu. Na całość wygląda to w ten sposób, że im szybciej zamraża się określony produkt, tym dużo lepiej zostanie zachowana jego struktura czy inne właściwości. Oczywiście wówczas również żywność jest zdecydowanie lepiej zabezpieczona. Wykorzystywanie z takich maszyn pozwoli nam na zaoszczędzenie sporej ilości miejsca w zakładach produkujących jedzenie, bo będzie można je omal natychmiastowo zamrażać.

Polecamy: schładzanie szokowe.