Właściwości kolendry

Czy pomimo braku ogrodu można cieszyć się smakiem, zapachem i aromatem świeżych ziół na co dzień? Na szczęście tak. Zioła nie są bardzo wymagające i można bez najmniejszego problemu hodować je w małych doniczkach. Zioła doniczkowe mają mnóstwo zalet i zastosowań.

Sprawdzą się nie tylko w kuchni jako dodatek do wielu potraw. Są również czynnikiem wielu receptur pochodzących z medycyny ludowej. Ziołowe płukanki pozwalają utrzymać w dobrej kondycji włosy. Mięta pomaga przy kłopotach z łupieżem a pokrzywa pobudza cebulki włosów do wzrostu. Pokrzywa polecana jest również do picia, w szczególności osobom, które chcą schudnąć i gromadzą zbyt wiele wody w organizmie. Kolendra jest źródłem wielu witamin i minerałów, które są konieczne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zawiera także przeciwutleniacze, które spowalniają proces starzenia się komórek. Niewielu osób wie, że sok z kolendry polecany jest osobom, które cierpią na nadciśnienie. Nie może wprawdzie zastąpić terapii farmakologicznej, niemniej jednak na pewno będzie doradztwem w leczeniu. Bazylia (nieważne, czy w ogrodzie, czy bazylia w doniczce) z kolei ma pozytywny wpływ na układ trawienny. Może zredukować wzdęcia, ponieważ działa rozkurczowo. Niektórzy także uważają ją za naturalny środek antydepresyjny i uspokajający. Choć pojęcie naturalnych antydepresantów jest dziś mocno nadużywane, więc w przypadku tego rodzaju problemów nie gorzej sięgnąć po środki farmakologiczne a nie szukać wsparcia w ziołowych recepturach. Zioła doniczkowe można hodować na kuchennym parapecie. Nie mają specjalnych zaleceń. Preferują stanowisko słoneczne, choćby w latem całkiem dobrze chronić je przed sporym słońcem. Wystarczy podlewać je co drugi dzień prostą wodą bez dodatku odżywek do roślin. Zioła rosną de facto bujne wtedy, gdy są regularnie przycinane. Znaczy to, że im więcej wykorzystuje się ziół i dodaje je do potraw albo naparów, tym ładniej będą rosły. Zagęszczą się, a na łodygach pojawią się kolejne zielone listki. Zioła nieużywane najpewniej nie będą aż tak okazałe.

Polecam: bazylia.