Rośnie zapotrzebowanie na przenośne urządzenia, które umożliwiają zarządzanie temperatury. Zwłaszcza te, które umieją utrzymać ujemne temperatury cieszą się popularnością. Są wykorzystywane przez wiele firm czy zakładów pracy.
Popularne są chłodnie a także komory szokowego mrożenia. Te drugie znajdują szerokie wykorzystanie, gdyż można w nich przechowywać przykładowo. lód. Wnętrze takiej komory posiada sporo udogodnień, które znacząco ułatwiają pracę
i optymalizują ją. Posiadają antypoślizgową posadzkę, która zwiększa bezpieczeństwo, dodatkowe kamery, termometry, oświetlenie a także alarm, który włącza się w przypadku zatrzaśnięcia się człowieka od środka. Warto podkreślić, że taką komorę z łatwością można otworzyć od środka, dlatego użytkowanie z niej jest bezpieczne dla użytkowników. Przenośne kontenery posiadają wszelkie atesty, certyfikaty a także spełniają wymogi sanitarne i weterynaryjne. To zwłaszcza istotne
w sytuacji przechowywania żywności przykładowo. mięs, ryb czy lodów. Komory są bezpieczne dla środowiska i są wyprodukowane z najlepszych możliwych materiałów. Mrożenie szokowe to
całkowicie bezpieczny proces, który polega na błyskawicznym zamienianiu cząsteczek wody na kryształki lodu. To traka technika zmiany temperatury produktu, która nie zmienia jego struktury. Pozwala to w bardzo bardzo szybkim tempie zamrozić dużą ilość produktów. Na rynku można spotkać też komory, które oferują schładzanie szokowe. Są wyposażone w podgrzewane uchwyty, kurtyny paskowe, które zabezpieczają np. przed wniknięciem do środka wiatru oraz łatwy system zamykania i otwierania drzwi. Takie komory zawsze wybieramy według własnych potrzeb. Możemy wypożyczać ja na krótszy lub dłuższy okres czasu oraz dopasować ich wielkość
i szerokość (personalizując własne zamówienie). Ważnym jest, aby odpowiednio przygotować podłoże pod taką komorę. Musi być dobrze utwardzona, ale może znajdować się zarówno wewnątrz jak i z zewnątrz. Komory mrożenia i chłodzenia szokowego są specjalistycznym narzędziem pracy, który stosowany jest globalnie.
Zobacz więcej: schładzanie szokowe.