Kategorie
Inne

Chłodzenie i mrożenie

Innowacyjne metody długotrwałego przechowywania żywności idealnie się sprawdzają. Dzięki innowacyjnym rozwiązaniom możemy oszczędzić czas i głównie zachować wysokie walory przechowywanej długo żywności. Najzdrowszą żywnością może się wydawać ta mrożona i suszona.

Mrożenie umożliwia jednakże zachować prawidłowy naturalny kształt, zapach i inne właściwości towarów, dlatego ta metoda cieszy się największą popularnością. Komory szokowe pozwalają też znacząco zaoszczędzić czas, bo dzięki takim komorom czas niezbędny na pełnego zamrożenia żywności jest krótszy niż w sytuacji zwykłych zamrażarek, wręcz tych przemysłowych. Forma mrożenia szokowego polega na natychmiastowym intensywnym obniżeniu temperatury. Takie szybkie obniżenie temperatury sprawia, że można zaoszczędzić na mrożeniu, prócz tego oszczędzamy czas, a następną dużą zaletą jest fakt, że oszczędzamy też przestrzeń, bo kolejne partie towarów mogą wychodzić z mrożenia szybciej. Kontenery mroźnicze stosowane specjalistycznie mają bardzo duże pojemności. Takie kontenery pozwalają przechowywać w stanie zamrożonym duże partie, wielotonowe nawet partie żywności. Urządzenia takie są jednakże bardzo drogie, zatem często firmy rezygnują z ich zakupów, a wolą wypożyczyć je na dłużej i wówczas koszty są ograniczone. Komory chłodnicze równie bardzo chętnie i często się wypożycza, bo one także są bardzo drogie, a za te zdecydowanie najlepsze trzeba zapłacić na prawdę bardzo często dosłownie po kilkadziesiąt czy kilkaset tyś. pln. Wybór tej metody wypożyczenia dla wielu jest więc z całą pewnością bardziej opłacalny. Wypożyczenie umożliwia też odliczyć oczywiste koszty i zapłacić mniejsze podatki, co jest dla firmy też opłacalne w kontekście finansowym. Dzisiaj firmy próbują możliwie zaoszczędzić pieniądze bez konieczności jednoczesnego pogarszania standardu działania. Jest to niezmiernie istotne w szczególności w przypadku tych firm, które mają stosunkowo ograniczony budżet. Warto wspomnieć jednakże o tym, że każdą ofertę powinno się najpierw gruntownie rozważyć, żeby stwierdzić, czy na pewno się opłaca.

Więcej: komory chłodnicze.